ニキズキッチン英語料理教室 ブログ

外国人の自宅で習う世界の料理教室

スリランカ料理コンテスト

デンマーク大使館に勤めているサンちゃんからイベントのお知らせが届きました。 ザクっと日本語にしましたが 正しい文章 正式な内容に関しましては
必ず英文のこちらをご確認ください

スリランカ大使館協賛で日本でスリランカ料理コンテストを開催
10月10日から1次予選の写真の受付を開始します
締め切りは11月10日です
1等、2等 の賞品はスリランカの航空券

詳細はこちらから ↓ ↓

予選、準決勝、決勝すべてあなたの制作した同じお料理で進んでいきます。

<予選ラウンド>スリランカ料理の写真1品を写真撮影し、料理名、参加者名(例:-参加者名_皿名)をtalkwithchef@gmail.comに送るか、LINE(SrilankaJin)に送ってください。

·写真解像度720×480以上 ·JPG形式 ·1人前を1品を1皿に盛った写真

<作品参考例>
チキンカレーを1種類だけでも、ご飯の上に色々なスリランカ料理を乗せたカレープレートでも、伝統的には細長いカットレットを丸くアレンジしたオリジナルカットレットでも、ワダラッパンをモダンにアレンジしたものでも。最終的に「スリランカ料理」として完成していることが条件です。

Cutlet 

<カットレット>
アボカドタールタール入りフィッシュボール、自家製トマトケチャップ



Curry plate

<カレープレート>
バスマティライス、ビーツカレー、マルム、チキンカレー、パパダム、半熟卵、ダルカレー


Chicken curry
<チキンカレー>



watalappan 
<ワダラッパン> 


②必須条件 参加者は日本に住むスリランカ人以外の方限定。日本で手に入る材料なら何でも使うことができますが、完成品はスリランカ料理であること。
③料理はデザート、おかず、メインディッシュ、スナック、前菜のいずれか1品
④選定された参加者のお料理は、あなたのアカウントにタグを付けされ
スリランカジンインスタグラム」と「facebookのアカウント」に掲載され、日本のソーシャルメディアに共有されます

⑤締切日厳守。11月10日まで。動画を作成するときは、次のガイドラインに従う必要があります。
⑥第一次予選を通過した参加者は、自己紹介と料理(料理準備-料理完成まで)の動画(最小長3分、最大10分)を制作してください

⑦ 動画はtalkwithchef@gmail.comまたはLINEに送信をおねがいします •動画は短編映画形式または写真スライドショーの形式にすることができます。 •動画には、自己紹介と料理が含まれている必要があります。 参加者が料理を準備しながらお話していただいてもokです •動画にはお料理の最初から段階的に作る様子と完成したお料理のシーンが必要です。 •動画をtalkwithchef@gmail.comに送信してください (例:-Googleドライブに動画をアップロードしてリンクを共有したり、参加者のかたが同様な方法で動画を共有されたい場合は、私たちの電子メールに共有してお送りいただいても構いません。同様にe-mailを通して退会に関しての質問をすることもできます。このように 私たちはどんな方法でも動画を受け取ることができますが動画はmp4形式でおねがいします)
動画の名前の付け方はYOURNAME_DISHNAMEの形式である必要があります。 •動画はSrilankaJinYouTubeチャンネルに投稿されます。また準決勝ラウンドを通過した方の動画に関しましては、その後50人の参加者が審査員団によって生放送の料理コンテストである決勝ラウンドで順位を選ばれるのに使用させていただきます。

<準決勝ラウンド>

準決勝戦で選手たちは審判の前で予選ラウンドで作ったお料理を作ります。

私たちはあなたに街にキッチンとお料理の材料、審査員を準備します。

1つの会場で10人の参加者が同時に料理を作り、そのうち審査員が最高の1~2皿を選びます。

このイベントはビデオとしてキャプチャされ、スリランカ大使館のFacebookページだけでなく、スリランカジンのソーシャルメディアで共有される。

選ばれた1~2名は東京のキッチンスタジオで本選に参加します。

提出された映像と写真で提示された料理と同じ料理を準備します。

参加者は90分以内に料理を準備しなければならない(事前準備は除く)。

ファイナリストはアシスタントなど他の人の助けを借りずに料理と準備をします(料理や料理の準備だけでなく、他の仕事に関しては許可しますが、まず組織委員会の許可を得なければなりません まずはご相談ください)。



<決勝ラウンド>

8人の参加者が最終ラウンドに参加します。

すべての材料や調理器具は組織委員会が提供します。

競争者たちは予選ラウンドや準決勝ラウンドのお料理を作成をしていただきます。

競争者たちは90分以内に料理を準備しなければならない

90分以内に選手たちは3人前を提供しなければならない。 2つは試食用、もう1つは撮影用です。



▼参加条件

年齢制限なし

日本に住む日本人


▼イベント

1位-チャンピオントロフィー、証明書、スリランカのホテルでの5泊(朝食付きベッド)。 航空券は2人用に用意されている. スリランカでの3日間の料理レッスン

2位-証明書、Srilankaのホテルに3日間滞在(ベッドと朝食)。 航空券が提供される

3位-証明書、日本のスリランカ料理店選定お食事20,000円券

4位~認定証、日本スリランカ料理店選定お食事1万円券

5位~認定証、日本のスリランカ料理店選定お食事1万円券



▼基本的なルール·規制

全体的な衛生と生鮮食品は非常に重要です。

参加者が準備する料理は一皿1人前でなければなりません。

参加者全員参加証明書を受け取る

授賞式は東京で晩餐会として行われ、8位まで8人の参加者が招待されます。

最終決定は審査員が決定します。誰も議論したり、訴えたり、審査員の決定に異議を唱えることはできません。


Sri Lankan Ryori Contest in Japan

For Japanese people who are living in Japan


  • Qualification Round

  • Participants have to prepare their dishes and take a photo of it then send it with the name of the dish, participant’s name ( eg:- participantName_Dishname )to talkwithchef@gmail.com or send it to LINE (SrilankaJin)

  • Participants are allowed to use any ingredient available in Japan, but at the end it should be a Sri Lankan dish.

  • The dish should be one of the dessert, side dish, main dish, snack or appetizer.

  • Selected participants from the qualification round, we ask to send the video of preparing dish.

  • The selected participant’s dishes are published on Srilanka Jin Instagram and Facebook accounts with tagging the owner’s accounts and shared on srilankan embassy in Japan social media as well

  • After the deadline meets, no one can enroll for the competition. When making the video, below guidelines should be followed :-

  • When making the video, below guidelines should be followed :-

  • • Selected participants have to make a video of (minimum length 3 minutes, maximum 10 minutes) the dish (dish prepare video - cooking). You can send the video to talkwithchef@gmail.com or LINE

  • • The video can be in form of a short film or picture slide show

  • • The video must include, short introduction of yourself and the about dish. If participant wish to talk while preparing the dish, we are accepting it too.

  • • Finally video must contain step-by-step preparation and final plate.

  • • Send the video to the talkwithchef@gmail.com (e.g. :- you can upload the video to the google drive and share the link, or any other way if participant like to share the video, they can simply share it to the our email or can drop an email to ask about it. We are flexible to receiving the video on any media. Video should me in mp4 format)

  • • Video name must be in the format YOURNAME_DISHNAME

  • • The videos are post in SrilankaJin YouTube channel and then 50 participants are selecting by the judge panel for the third round which is the live cook-off round


  • The image should be

  • ・Resolution 720 x 480 or higher

  • ・JPG format

  • ・Serve one serving on one plate

  • Semi-Final Round

  • At the semi-final round the competitors have to prepare their dishes in front of the judges.

  • We will provide the kitchen , and all ingredients for your dish preparation, cook off kitchen will be in your city( most of the time)

  • 10 competitor will cook in same time , among them judges will select best 1 or 2 dishes

  • The event will be captures as a video andshare in srilanka Jin social medias as well as Sri Lankan embassy Facebook page

  • Selected 1 or 2 participants will be attend to the final round at kitchen studio in Tokyo

  • Finalists will prepare the same dish as presented in the submitted video and photos during qualification rounds.

  • Competitors have to prepare the dish within 90 minutes (excluding pre-preparation)

  • Finalist will cook and prepare the dish without taking any help from additional person (not allowing only for dish preparation, but for any other task, will allow it, but first you have to get permission from the organizing committee )



  • Final Round

  • 8 participants will be there at final round

  • All the ingredients and equipment are provided by the organizing committee

  • Competitors have to prepare the dish which they shared with us at the first round

  • They have to prepare the dish within 90 minutes

  • Within that 90 minutes, competitors have to provide 3 servings. Two for tasting and one for photo shooting.



  • ▼Participation Conditions

  • No age limit

  • Non Sri Lankans who are living in Japan



  • ▼Awards

  • 1st place – Champion trophy, certificate, and 5 night stay at Hotel in Sri Lanka (bed and breakfast). Air tickets will provide for two persons. 3 day cooking lesson at Sri Lanka

  • 2nd place – Certificate, 3 days hotel stay at Hotel in Srilanka (bed and breakfast). Air ticket will be provide

  • 3rd place – Certificate, 20,000 yen voucher for selected Sri Lanka restaurant at Japan

  • 4th place – Certificate, 10,000 yen voucher for selected Sri Lanka restaurant at Japan

  • 5th place – Certificate, 10,000 yen voucher for selected Sri Lanka restaurant at Japan



  • ▼Basic rules and regulation

  • Overall hygiene & fresh food is very important

  • The dish which will prepare by the participant, need to fit for 1 person.

  • All participate Receive participation certificate

  • Award giving ceremony will be held as dinner party in Tokyo, with inviting the 8participants who will win the first 8 places

  • Final decision is the judge panel’s decision, no one can argue with it, appeal for it or challenge the judge panel’s decision